onsdag 8 oktober 2014

GELÈHALLON

BUTTERKAKA MED FIKON & VALNÖTTER!

Godmorgon! Onsdag redan och nu har veckan börjat rulla på allvar! Vi har väl alla någon dag som känns mindre kul och man bara vill få överstökad för mig är detta tisdagen, vilken är det för er?

Jag gjorde dessa gelèhallonen i helgen och lovade att lägga upp dem men det kom en massa andra goda bakverk emellan men nu är det dax!

 Prova att göra dem för de är inte svåra att göra, bara ni följer instruktionerna så går det galant! Jag smaksatte mina med citronarom och det blev en hit!




GELÈHALLON, 15 st

6 gelatinblad 
50 g glukos
1 dl strösocker
2 1/2 dl vatten

6-7 droppar flytande arom/smaksättning (tex citron)
Några droppar karamellfärg

strösocker
citrinsyra

silikonformar för godis eller mjuka isbitsformar

Gör så här;
Rengör formarna och olja in dem. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Blanda glykos, socker och vatten i en tjockbottnad kastrull. Koka över medelhög värme till 122 grader, tar ca 10-15 minuter, efter 108 grader går det fort!

Värm under tiden de urkramade gelatinbladen med ca 2 msk vatten långsamt i en kastrull och rör försiktigt tills gelatinet är helt upplöst. Gelatinet får absolut inte koka!

Ta sockerlagen från värmen och blanda i det smälta gelatinet, aromen samt några droppar färg. Ta inte för lite karamellfärg men häll i lite i taget tills du är nöjd!

Låt temperaturen sjunka till ca 70 grader. 




Fyll sedan formarna med massa snabbt, annars skär sig gelen och stelnar!




Låt svalna i rumstemperatur i ca 6 timmar. Rulla sedan gelèhallonen i strösocker.




 Gillar du sura godisbitar kan du blanda lite citronsyra i sockret som du rullar bitarna i. 



Eller strunta i sockret och stryk i stället lite matolja på gelèbitarna så klibbar de inte ihop.



När sommaren börjar lida mot sitt slut så vill man ju bara förlänga den! MEN när man börjar att tända ljusen inomhus så kommer man ihåg hur mysig hösten är med långkok, grytor och härliga bakverk!

Butterkakan jag gjorde igår är en riktig höstkaka med sin rustika charm och kladdiga glasyr! För er fikonälskare så är det även fikon i glasyren....! Jag blev nästan chockerad själv hur fort den gick och göra! Endast 20 minuters jästid! Degen till butterkaka är inte lik en vanlig bulldeg, den är tyngre och har så mycket smör i sig så den behöver inte jäsa längre!

Butterkaka är flera bullar ihopträngda i en form - som man sedan kan plocka isär som ett brytbröd





BUTTERKAKA MED FIKON & VALNÖTTER

Deg; 250 g smör
5 dl mjölk, fingervarm
50 g jäst
3 dl strösocker
1/2 msk salt
16-17 dl vetemjöl

Fyllning; 70 g smör, rumsvarmt
1/2 dl strösocker
2 msk mald kanel

Pensling; 1 ägg

Glasyr; 2 1/2 dl farinsocker
2 msk mörk sirap
2 msk mjölk
1 tsk vaniljsocker
4 färska fikon, i klyftor
75 g hackade valnötter
1/2 krm salt

Garnering; färska fikon i klyftor

Gör så här; Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Smula ner jästen i en bunke. Häll mjölkblandningen över jästen. Rör om tills jästen har löst sig.

Blanda i socker och salt. Tillsätt mjöl och arbeta degen tills den släpper från kanterna. Låt den jäsa under bakduk i ca 20 minuter. 



Sätt ugnen på 250 grader.

Knåda degen med resten av mjölet och kavla ut den till en rektangel. 



Fyllning; Bred på smöret och pudra över socker och kanel.



 Rulla ihop degen och dela den i skivor, ca 2 1/2 cm breda. 

Lägg bitarna i en form ca 26*35 cm med bakplåtspapper. Lägg bullarna däri med ena snittytan uppåt. 



Pensla dem med uppvispat ägg. Grädda bullarna i 7-10 minuter eller tills de får färg.

Glasyr; Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka på medelhög värme under omrörning. Glasyren är klar när den är som sirap i konsisten. Häll på bullarna nästan direkt efter du har tagit ut den från ugnen och garnera med fikon. 

/Helena

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar